Aaaaaa....suka la tu kalau cakap pasal pisang nih....nak pulak tengok pic kat atas ni..berair la kaedahnya? Hahahaha!! Ala uols...I hari ni bukan nak cakap pisang versi 18sx tapi memang pisang sejati!!! Pisang dari alam semulajadi yg boleh digigit, dikunyah dan ditelan...bukan pisang yg liat dan mampu ditelan sampai ke anak tekak sajew...Hahaha!! I cuba nak memberi pandangan kesihatan pulak sebab selama ni memang takde ruangan begitu di dalam blog I. So, maybe sifat2 postif sambil berhibur boleh mendidik uols untuk menjaga kesihatan...gittew!
Sebagai pengenalan...dulu, epal sering dikatakan sebagai ubat semulajadi. Sebiji epal sehari, akan menjauhkan anda dari doktor selama tiga puluh hari. Tapi, jangan tak tahu yew...pisang juga dikatakan lebih berkhasiat daripada epal. Ini kerana pisang juga mengandungi potasium dan sodium dalam kadar yang baik untuk kesihatan tubuh badan (manakala ‘pisang’ itu..kaya dengan protein untuk kecantikan wajah..hahaha~).
Banyak pihak yang mencadangkan agar pisang dijadikan sebagai pelengkap menu. Food and Drug Administration menyatakan pisang adalah sumber potasium dan mengandungi sodium rendah yang mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan strok. Sebiji pisang bersaiz sederhana dikatakan mengandungi 150mg potasium dan 140mg sodium. Pisang juga rendah lemak, lemak tepu dan kolestrol (boleh gak potong pisang tu dan makan dengan cornflakes+susu=yummmmy!!!).
Potasium dikesan di hampir seluruh bahagian tubuh badan dalam bentuk elektrolit yang seimbang. Potasium sangat mempengaruhi dalam keaktifan otot jantung dan didapati pada hampir seluruh proses metabolisme. Kajian pada binatang membuktikan tanda2 (indication) risiko strok yang mengakibatkan kematian berkaitan dengan rendahnya potasium ini. Semakin tinggi kadar potasium, maka risiko terkena serangan jantung dan strok semakin rendah (mari amalkan pisang setiap hari!! Jangan ‘pisang’ tu jew yg nak di hadapppp tiap-tiap hari!!! Hee~).
No comments:
Post a Comment